inzicht in je leven en het universum

Inzicht

Wat is inzicht? Beschouw inzicht als de laatste hoeksteen die volgt op rust, vertrouwen en kracht. Als die 3 fundamenten er zijn, volgt inzicht vanzelf. Dat wil niet zeggen dat ze al tot in alle perfectie hoeven te zijn ontwikkeld. Op basis van nieuwe inzichten zal ook je gevoel voor rust en vertrouwen weer verder groeien. Ook je kracht zal zich verder ontwikkelen. Je bent als het ware in een opwaartse groeispiraal terecht gekomen. Die groeispiraal en de groei van inzicht is vrijwel eindeloos. Het universum is immens en wij als mensheid begrijpen daar nog maar een heel klein beetje van.


Inzicht is een erg breed begrip. De meest makkelijke omschrijving van inzicht is dat je iets begrijpt, dat je snapt hoe het in elkaar steekt. Het snappen hoe iets werkt heeft ook veel gradaties. Je kan zien en waarnemen dat iemand boos wordt, alleen weet je nog niet waarom. Een van de belangrijkere inzichten in je leven is vaststellen dat je dus niet weet waarom iemand boos is. Op basis van rust en vertrouwen weet je wel dat daar wellicht een hele goede reden voor is. Er hoeft van jou kant niet meteen een reactie tegenover te staan.

Hoe ontwikkelt inzicht zich?

Niet meer reactief zijn en weten waarom is een van de grootste inzichten die je kan hebben. Hier zijn veel boeken over geschreven en een hele bekende is die van ‘De vier inzichten’ van Don Miguel Ruiz. Een van die vier inzichten is om niet persoonlijks op te vatten. Iets persoonlijk opvatten is per definitie al een ideaal recept voor een tegenreactie. Als je dan al iets terug zegt wees dan onberispelijk in wat je zegt. Daarnaast is een derde inzicht om je te baseren op feiten en niet uit moet gaan van veronderstellingen. Als laatste is er natuurlijk nog deze: doe je best. Die zal je nodig hebben om altijd te voldoen aan de eerste drie.

Weten hoe iets in elkaar steekt is een ding, maar dat het je daadwerkelijk bereikt is iets anders. Hoe vaak zeggen we niet, dat het nog niet helemaal tot je doorgedrongen was. Je weet feitelijk iets, maar je weet nog niet precies het een plekje te geven.

De meeste tieners denk al precies te weten hoe de wereld in elkaar steekt. Vaak zijn ze ook al heel wereldwijs. Vraag diezelfde tieners over 30 jaar nog maar eens hoe ze terugkijken op hun tienertijd. Vaak zullen ze het roemen als een hele mooie onbezorgde tijd. Daarnaast beseffen ze ook dat als ze toen wisten wat ze nu wisten, dan…. Hun tienertijd is feitelijk niet veranderd, maar ze snappen nu veel beter dan toen het leven in elkaar zit. Dat heet inzicht krijgen. Je kijkt op een andere manier naar dezelfde feiten.

Inzicht vanuit intuïtie

Inzicht kan ook vanuit intuïtie een vorm krijgen. Soms weet je nog niet helemaal hoe iets in elkaar zit, maar intuïtief voel je wel aan dat het goed zit. Intuïtie kan zich ook een vorm aanmeten als creativiteit. Gedachten komen zo maar in je naar boven hoe je iets kan aanpakken of oplossen. Ook dat zijn inzichten die het universum je aanreikt. Maar ook inzichten op basis van ervaring die spontaan naar boven komen. Als je ooit eenzaam bent geweest zal je veel makkelijker eenzaamheid bij anderen herkennen. Je zal dan ook anders reageren op iemands eenzaamheid. Zeker als daar veel begrip voor de situatie van de ander bij zit heb je een nieuw inzicht vergaard.

Einstein Intuïtie en inzicht

Inzichten dienen zich ook aan als de samenhang tussen ogenschijnlijk losse dingen. Het hele universum is met elkaar verbonden en iedereen en alles beïnvloedt elkaar. Denk maar eens aan de getijden van de zee. Die worden veroorzaakt door de maan. Deze draait rondom de aarde en zorgt voor eb en vloed. Net zo belangrijk zijn de bijen voor de bestuiving van veel bloemen, planten en bomen. Deze maken op hun beurt weer stuifmeel en nectar waar bijen zich mee voeden. Insecten, en met name bijen, staan aan de basis van de voedselpiramide. Een heel groot gedeelte van gewassen is afhankelijk van de bestuiving door bijen en insecten. Bijen doen gratis werk door veel groente- en fruitsoorten te bestuiven. Bijen hebben daarmee een cruciale positie in onze eigen voedselketen. Zonder bijen wordt onze voedselvoorziening lastig.

Inzicht zit ook in kleine dingen

Het feit dat bijen erg belangrijk zijn voor ons dagelijks eten op tafel. Het geeft sommige mensen geweldige inzichten en anderen blijven het als een feit zien. Het inzicht dat wij als mens gewoon onderdeel zijn van de natuur en dat we daar ook volledig van afhankelijk zijn. Dat we zuinig op onze natuur moeten zijn omdat het de basis is van ons welzijn. Dat inzicht hoeft nog niet eens altijd bewust ervaren te worden. Je kan ook onbewust je anders gaan gedragen. Vaker biologische producten eten. Minder vlees eten. Een bijenhotel in de tuin plaatsen. Allemaal dingen die je doet zonder dat je daarvoor iedere keer bewust aan bijen hoeft te denken. Het inzicht van de bijen is een warm gevoel voor de natuur geworden, binnen in je lichaam. Inzicht op basis van feiten en kennis.

Inzichten uit ‘tegeltjeswijsheden’ of quotes echt begrijpen is voor velen niet altijd even makkelijk. Denk maar eens aan een quote van Thich Nhat Hanh: “There is no way to happiness, happiness is the way.

Over de betekenis kan je dagen met elkaar discussiëren wat het nu werkelijk betekent. Nu heeft het voor jou een bepaalde betekenis en als je dit over een jaar leest waarschijnlijk weer een andere. Je hebt een nieuwe inzicht verworven. Terug naar de quote: gelukkig worden kan je niet leren, het zit al vanaf je geboorte in je. Het is aan jou om het naar buiten te laten komen. Zoals je ook verliefd worden niet kunt leren. Het overkomt je gewoon. Sommige mensen overkomt het heel vaak in hun leven en andere maar een enkele keer.

Beschrijf verliefdheid maar eens

Probeer verliefdheid maar eens te beschrijven. Je kan het wel omschrijven aan de hand van allerlei kleine kenmerken, maar de kracht, het intense van verliefdheid laat zich niet omschrijven. Vlinders in je buik wordt vaak genoemd bij verliefdheid. Het zijn wat rare kriebelingen in je buik die vaak ook nog niet eens onprettig aanvoelen. Maar de enige echte manier om te weten wat verliefdheid is, is door het zelf te ervaren. Tieners die voor de eerste keer verliefd worden in hun leven weten intuïtief dat dit de verliefdheid is waar ze anderen over hebben horen praten. Vanaf dat moment weten ze ook dat verliefdheid een enorm sterke kracht is die zich nauwelijks laat tegenhouden. Dat besef is een prachtig inzicht.

Dit heet inzicht uit ervaringen. Stel je hebt nog nooit in je leven een muziekinstrument gehoord. Dan kan je een heel boek lezen over hoe het geluid van een piano klinkt, maar het zal je nooit zo raken tot je het instrument hebt horen spelen. Als je prachtige geluid van een piano ooit gehoord hebt, ga je ook andere klanken mooi vinden. Ook het geluid van een trompet, viool of saxofoon zal als mooi worden ervaren. Voor je het weet heb je een liefde voor muziek ontwikkelt die veel verder gaat. Veel verder als het geluid van die eerste pianonoten die je hoorde. Op basis van die eerste ervaring met het geluid van een piano ontwikkel je dus een nieuwe inzicht. Muziek is mooi.

inzicht in een piano horen spelen

Van inzicht naar verandering

Een inzicht veroorzaakt een verandering in je. Het is een vorm van je bewust worden van iets. Het is de synergie tussen dingen die jouw kennis en bewustzijn versterkt. Je gaat anders naar ze kijken en je gaat de samenhang ervan zien met de omgeving. Jouw wereld is weer wat groter geworden. Het zien van die samenhang is niet gebaseerd op de feiten die je hebt waargenomen. Die samenhang, dat inzicht, is afkomstig van buitenaf. Het is een waarheid die volledig in trilling is met jou. Het is een waarheid die afkomstig is van een zeer krachtige bron.

Deze bron wordt ook wel het Akasha-veld genoemd. Ervin Laszlo heeft hier een boek over geschreven. Hij beschrijft het Akasha-veld als een alverbindend kosmisch veld in het universum. Alles en iedereen is hiermee verbonden. Het vormt de oorsprong van onze werkelijkheden en is tevens een soort van geheugen van het universum. Alle informatie wordt hierin opgeslagen en kan ook weer worden opgeroepen. De inzichten die jou bereiken komen dan ook vrijwel altijd hier vandaan. Door het opbouwen van rust, vertrouwen zal je beter en beter in staat zijn je hiermee te verbinden. Niet dat je bewust een stekker kan insteken. Maar onbewust bereiken je die gedachten en inzichten omdat het universum die verbinding zelf al heeft gemaakt.

akasha veld

Inzichten een handje helpen

Inzichten kan je ook geholpen op je pad brengen. Er zijn tal van sets met inzicht kaarten verkrijgbaar. Tarrot-kaarten zijn daar natuurlijk een hele bekende van. Als je een vraag hebt, met een probleem zit, gebruiken veel mensen inzichtkaart. Het universum zal je helpen de juiste kaart te pakken die jouw helpt met de volgende stap. Ze geven je inspiratie om je leven of dag op dat moment richting te geven.

Een van de inzichten die je door dit artikel te lezen meekrijgt is dat het helemaal niet zo moeilijk is de wereld te veranderen. Veel mensen denken nog dat ze grote dingen moeten. Begin bij jezelf te veranderen. Als iedereen dat doet ziet de wereld er morgen al heel anders uit.

Begin maar in je achtertuin

Je kan dus ook gewoon in je eigen ‘achtertuin’ beginnen. Zet kleine stapjes die binnen je eigen bereik vallen. Je zal zien dat je mensen daarmee gaat inspireren die dat vervolgens ook gaan doen. Als iedereen een stapje vooruit zet, hebben we met de hele mensheid een stapje vooruit gezet. Deze collectieve stappen is wat de mensheid nu nodig heeft.

Als laatste, vergeet niet dat de uitstroom de instroom bepaald. Wat jij aan het universum geeft, komt ook weer via het universum terug. Daar heeft rustvertrouwenkracht en inzicht dus heel veel mee te maken. Mocht je jezelf de vraag stellen of geven en nemen in evenwicht is? Daar hoef je geen boekhouding voor bij te houden om te zien of dat geven en krijgen in evenwicht is. Vertrouw er maar op dat het universum dat prima zelf kan.Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00