Wat is mentale kracht? Deze pagina gaat niet over fysieke kracht, maar om mentale kracht. Hiermee bedoelen we dus niet je spierkracht of uithoudingsvermogen, maar je geestelijke kracht om dit allemaal te doen. Jou mentale kracht is vaak ook het verschil tussen je voornemens en dromen en wat er ook daadwerkelijk van terecht komt.
Mentale kracht komt met name tot stand als er voldoende rust en vertrouwen in jou aanwezig is. Voel maar eens voor jezelf wat het meeste energie kost. Vechten om het te kunnen of vertrouwen dat je het kan. Golf is wellicht een mooi voorbeeld. Golf is voor een heel groot gedeelte een mentaal spel. Sommige kenners zeggen dat golf voor 90% een mentaal spel is. Maar 10% komt uit oefenen en trainen. Het gaat niet om uithoudingsvermogen of kracht. Met andere woorden: een golftoernooi kan je alleen maar winnen als je vertrouwen hebt dat je de bal in minder slagen in de hole kan slaan dan alle andere deelnemers. Dat je ondanks wat er ook gebeurt tijdens dat toernooi dat vertrouwen blijft behouden. Hier komt geen vechten om het te kunnen aan te pas. Dit draait om mentale kracht.
Hoe werkt mentale kracht?
Voorafgaand aan mentale kracht zit zelfvertrouwen. Als er voldoende vertrouwen is in de wereld en mensen om je heen, zal je zeker ook zelfvertrouwen ontwikkelen. Als jij vertrouwen hebt in het universum, geeft het universum in ruil daarvoor zelfvertrouwen en mentale kracht terug. Er zit wel degelijk verschilt tussen beiden. Laten we golf nog even als voorbeeld nemen. Zelfvertrouwen uit zich door zelfverzekerd op de baan te staan. Dat zien de andere deelnemers aan het toernooi ook. Jij gelooft dat je het toernooi kan winnen en dat straal je uit. Tijdens alle slagen vertaald zich dat zelfvertrouwen ook in resultaten. Jij slaat je in minder slagen dan de andere deelnemers door het toernooi heen. Maar dan komt de laatste hole en sta je 2 slagen voor op je tegenstander.
Op dat moment is zelfvertrouwen alleen niet meer genoeg. De meeste deelnemers aan het golftoernooi hebben meestal wel voldoende zelfvertrouwen. Nu komt het echt aan op mentale kracht. Om je zenuwen onder controle te houden. Zorgen dat je nog steeds al je spieren maximaal onder controle hebt om die laatste slag te kunnen maken. De bal in het putje slaan en winnen. Daar zie je vaak hoeveel mentale kracht een sporter heeft. Tijdens de climax van de wedstrijd houdt je zenuwen, ademhaling, spieren, ja alles onder controle. De laatste 3 slagen zijn net zo zuiver als alle andere slagen tijdens de wedstrijd. Als dat lukt zit er heel veel mentale kracht in je.
Sport draait om mentale kracht
Ook in andere sporten zie je die mentale kracht terug. Denk bijvoorbeeld aan boksen. Los van het feit of je dat wel of geen leuke sport vindt om naar te kijken. Je hebt er heel veel mentale kracht voor nodig. Mentale kracht om door te blijven boksen al zou je liever toegeven aan je vermoeidheid na al die ronden boksen. Een moment van onoplettendheid en je loopt tegen een stoot op van je tegenstander. Na al die ronden vaak de beslissing of je wedstrijd wint of verliest.
Maar ook in een zware duursport als wielrennen heb je die mentale kracht nodig. Kan ik dat laatste bergje nog wel op fietsen of geef ik toe aan vermoeidheid. Kan je ondanks dat je bijna van je fiets valt van vermoeidheid nog doen of je nog helemaal fris bent. Pure bluf vanuit zelfvertrouwen en kracht. Of je dat wel of niet hebt, bepaalt vaak of je wint en op het podium staat. Zo niet dan eindig je anoniem in het peloton. Als je dat hebt, heb je pure wilskracht in je zitten. De wil om door te blijven fietsen ondanks dat je benen niet meer willen.
Veerkracht als mentale kracht
In het leven gaat het niet om die pure wilskracht van topsporters. Hartstikke bruikbaar als je topsporter bent of wilt worden. Het overgrote deel van ons zal nooit topsporter worden. Een van de belangrijkste krachten die je nodig hebt in het leven is de veerkracht voor tegenslagen. Hoe ga je om met tegenslagen. Hoeveel veerkracht heb jij om weerstand te kunnen bieden aan tegenslagen. Om het voorbeeld van de baby aan te halen die wil leren lopen.
De baby heeft de rust en het vertrouwen dat het ooit zal lopen. Maar een baby heeft ook de veerkracht ondanks dat hij honderden keren valt weer op te krabbelen. Het zelfvertrouwen is er dat hij ooit zal leren lopen. De kracht is er om te blijven proberen en weerstand te bieden aan de teleurstelling.
De wil om te leren lopen
Ook voor een baby is er de teleurstelling dat hij weer is gevallen, maar het zal een baby niet gaan beheersen. De wil en kracht om te leren lopen is sterker. Dat is wat heel belangrijk is in je leven. Dat er kracht blijft om door te gaan en te blijven groeien. Tegenslag en teleurstelling is er voor iedereen. Niemand ontkomt daaraan in het leven. Iedereen maakt fouten en soms zit het nu eenmaal gewoon even tegen. Dat is niet erg, en zeker niet als je daar goed mee omgaat. Het is pas erg als je meteen bij de pakken neer gaat zitten en de tegenslag jouw leven gaat beheersen.
Als jij genoeg kracht hebt ontwikkelt zal je dat ook gaan uitstralen naar anderen. Zoals het zelfvertrouwen van de golfer waarneembaar is voor anderen. Zal jij dat ook gaan uitstralen. Jou persoonlijkheid zal verder groeien. Voor sommige gaat dat nog een stap verder en gaat dat over in charisma. Mensen voelen zich tot je aangetrokken en willen graag bij je zijn. Zowel positieve als negatieve mensen. Het is aan jou om voldoende kracht te hebben om zelf positief te blijven. Jij wordt zogezegd een baken van licht voor anderen. Een voorbeeld hoe zij ook kunnen groeien en weerstand kunnen bieden aan teleurstellingen. Die uitstraling zit volledig in jezelf. Je straalt dat letterlijk en figuurlijk gewoon uit.
Innerlijke kracht
Die uitstraling of innerlijke kracht zit dus in jou zelf en niet in status. De grootte van je auto of huis, de belangrijkheid van je baan doen daar niets aan af. Het is pure kracht die in jou zit en die je kan aanwenden in je leven. Belangrijk is er voor te zorgen dat je sterke eigen waarde niet vervangen wordt door je bezittingen. Als je eigenwaarde, je innerlijke kracht, verbonden gaat zijn met je bezittingen en status zal je ook weer je kracht kwijt gaan raken. Auto weg, kracht weg. Kracht is wie je bent en niet wat je hebt. Je baan is niet wie je bent. Wie je bent is hoe jij omgaat met alles om je heen. Hoe je daar op reageert is wie je bent. Doe je dat reactief of blijf je volledig in rust.
In zijn boeken noemt Eckhart Tolle dat de ‘kracht van tegenwoordigheid’. Je niet mee laten slepen door angst en emoties van jezelf maar ook niet door angst en emoties van anderen. Positief blijven ondanks de teleurstellingen en vertrouwen blijven houden. Vertrouwen dat het universum ook voor jou weer prettige dingen gaat brengen. Daar is kracht voor nodig, een sterke mentale kracht. Als jij die kracht hebt, zal het universum dat beantwoorden door meer kracht te geven. Kracht om verder te groeien in het leven en als mens. Angst, wantrouwen, bezorgdheid, stress, negativiteit enz. snijden je af van die kracht. Werk aan je rust en vertrouwen en vermijd negativisme. Omring je met positivisme.
Wil je iets van het leven maken?
Daar hoort ook bij of je iets van het leven wilt maken. Het leven is niet maakbaar, maar je kan wel de intentie hebben om er iets van te willen maken. Kracht is ook dat je jezelf op dat vlak door en door leert kennen. Wat drijft mij in het leven. Wil je bijdragen aan een mooiere wereld, waar geen oorlog, honger of andere ellende is. Wil je macht en status bereiken voor meer zelfvertrouwen. Macht en status leidt zelden tot een sterk en blijvend zelfvertrouwen.
Vandaar dat het opgeven van al je bezittingen al een eeuwenoude spirituele oefening is. Het betekent overigens niet dat dit opgeven ook meteen zelfvertrouwen, uitstraling, enz. oplevert.
Een andere oefening die bekender is, is niet reageren op je omgeving. Bij iedere agressietraining zal je leren niet te reageren als je wordt uitgelokt. Het belangrijkste daarbij is dat je het gevoel van boosheid en reactiviteit leert herkennen. Vervolgens leer je om juist niet te reageren, vanuit boosheid. Door niet te reageren gooi je ook geen olie op het vuur waardoor de situatie alleen maar kan verergeren. Je leert om emotie om te buigen naar rust en vertrouwen. Hierdoor blijft effectieve communicatie mogelijk met de tegenpartij mogelijk.
Kracht is je niet verzetten
Stel dat iedereen in de wereld in staat was om zich niet te verzetten. Dat iedereen zich niet meer verzet en volledige rust zou bewaren bij conflicten. Dat zou een het einde van alle oorlogen betekenen. Geen conflicten meer in relaties of op je werk. Een geciviliseerde omgang van mensen met elkaar en onder elkaar. Dat betekent niet dat je niets mag zeggen. Op een rustige en beleefde manier zeggen dat je iets niet prettig vindt is prima. Dat is iets anders dan boos worden en het conflict zoeken. Omdat ze jou iets hebben aangedaan wat onrechtvaardig is. Dat betekent dat je niet verzetten een van de grootste krachten in het universum is. Niet reageren is daarom geen zwakte, maar een enorme kracht.
Door niet meer te reageren zal je ook zien dat je heel anders naar je omgeving gaat kijken. Jij komt in de kracht van samen doen, in plaats van ik versus de rest van de wereld. Iedereen maakt fouten en dat doe jezelf ook. Het betekent alleen dat je daar niet altijd vol op hoeft de reageren. Je kan ook gewoon zeggen: ‘volgende keer beter’. Daardoor ga je langzaam werken aan de onderlinge kracht van alle dingen en organisme in het universum. Veel mensen in de huidige wereld zijn het gevoel met de natuur kwijt geraakt. De verbinding met de creatieve kracht van het universum. De pracht van alle bloemen, planten, dieren enz. is ontstaan uit die creatieve kracht van het universum. Door jezelf hier weer mee gaan te verbinden zal jouw creatieve vermogen ook toe nemen.
Samenspel van spiriutele krachten
Het samenspel van al deze spirituele krachten is uiteindelijk de kracht om jezelf helemaal te leren kennen. Om weer helemaal jezelf te worden en te zijn. Dat is ook het moment dat meer en meer inzicht op je pad zal komen en je leert jouw leven en dat van anderen te begrijpen.