Rust

Wat is rust? Op deze vraag zijn talloze antwoorden mogelijk. Het antwoord dat een woordenboek meestal geeft is deze. Rust is een toestand na inspanning of een toestand waarin er geen activiteit is.


Op zich ook logisch, want dit zijn de momenten waar mensen denken rust te ervaren. Deze definitie kijkt vooral naar de lichamelijke betekenis van rust. Letterlijk even geen calorieën verbranden door arbeid of inspanning. Op zich zit er natuurlijk wel een kern van waarheid in als je deze heel letterlijk neem. Lichamelijk heb je als je even niets doet rust. Tegelijkertijd kan je in je hoofd nog heel onrustig zijn. De rust die je ervaart is dus betrekkelijk.

Rust is meer dan niets doen

De diepere betekenis van rust, betekent dus rust in je hoofd. Deze rust in je hoofd krijgen is voor heel veel mensen erg lastig. Denk aan mensen die overspannen zijn, een burn-out hebben gekregen, in een depressie zitten. Van lichamelijk inspanning kan je met rust door te slapen weer prima herstellen. Herstel van een burn-out of een depressie vraagt maanden en voor sommigen zelfs jaren. Deze 2 vormen van rust zijn dus heel verschillend. Rust in je leven is dan ook een combinatie van geestelijke en lichamelijk rust. Maar wat als je die lichamelijke rust niet meer kan pakken door bijvoorbeeld stress.

rust

Het goede nieuws is dat eigenlijk iedereen die geestelijke rust in zijn/haar hoofd kan bereiken. Veel mensen die herstelt zijn van een burn-out zijn anders gaan leven en hebben er geen of veel minder last meer van. Dit is niet zomaar even iets wat je snel ‘fixed’. Een gevoel van rust is niet iets dat je bereikt door dingen te doen, maar juist door dingen te laten. Hoe meer je letterlijk zoekt naar rust, hoe minder je rust zult ervaren of vinden.

Ook boeddhistische meesters uit India maken dingen mee die ze liever zouden vermijden. Aardbevingen zijn van alle tijden. De kunst is om daar mee om te gaan en je rust te bewaren. Dat is een kunst die deze meesters wel beheersen. Een kunst die ook jij kan leren, rust bewaren. Als je dat echt diep van binnen wilt.

Mediteren om rust te ervaren

Starten met mediteren kan een eerste stap zijn om een gevoel van rust te ervaren. Mediteren is niet moeilijk en je hoeft er niets voor te kunnen. Gewoon beginnen en stap voor stap zul je beter in staat zijn om tot rust te komen tijdens je meditatie. Er zijn veel vormen en invullingen van meditatie. Een Zenmeester uit India vertelde ooit. De belangrijkste meditatie is om de gedachten in je hoofd stil te zetten. Letterlijk stilte in je hoofd. Even helemaal nergens aan denken. Ook even geen gedachten, gevoelens of emoties in je hoofd waar je onrustig van wordt.

Veel mensen worden echter volledig in beslag genomen door gedachten in hun hoofd. Soms gaan die emoties en gedachten zo ver dat je je niet eens meer bewust bent van andere mensen of van de omgeving. Gedachten over die vervelende collega op het werk, verontwaardiging over een vriendin die meer duimpjes heeft op social media, enz. De hoeveelheid gedachten in je hoofd verminderen en er van los komen. Dit doen gaat je heel veel rust bezorgen.

Soms heb je het niet helemaal zelf in de hand. Neem de mensen om je heen die continue om aandacht of bevestiging verlegen zitten. Voor je het weet ga je er in mee en zitten er nog veel meer gedachten in je hoofd. Vindt je dat deze rok me goed staat? Wat vindt je van mijn nieuwe auto? Of mensen die graag zeuren. Zeuren over problemen in alle soorten en maten, maar geen oplossing willen. Over een opgelost probleem kan je niet meer zeuren en dat betekent minder aandacht. Zorg ervoor dat je dus niet meegezogen wordt in negativiteit van zulke mensen.

Materialisme leidt vaak tot onrust

Materialisme is een belangrijke bron van veel stress en onrust. De collega die zijn nieuwe auto laat zien. Voor je het weet wil je zelf ook zo’n auto. Of nog een stapje erger, ik ben pas gelukkig als ik ook zo’n auto heb. Geen rust meer in je leven totdat je die auto hebt. Heeft iedereen wel gezien dat ik belangrijk ben omdat ik een grote auto heb? Een afgeleide vorm daarvan gaat vaak op voor gezinnen met jonge kinderen. Mijn kinderen moeten de beste zijn op de sportclub, op muziekles, op school, ja overal. Er passen maar 3 deelnemers op het podium bij de finish van een marathon. Als je pas gelukkig bent als je op het podium staat kan je zelf wel uitrekenen hoeveel ongeduld je kan verwachten. Eentje kan er maar winnen, en het gros van de deelnemers zal daar dusnooit staan.

Een andere grote bron van veel onrust in je leven. Je voldoet niet aan het ideaal beeld. Er zijn niet zoveel vrouwen met ‘maatje 36’ in de Westerse wereld. Kortom heel veel onrust als je dat niet hebt. Overigens het gros van de mannen ziet liever mooie rondingen. Voor maar heel weinig mannen is een gespierd lichaam met een ‘six pack’ weggelegd. De meeste vrouwen hebben liever een arm om zich heen dan een partner met het ideale figuur.

Kortom hoe realistisch is al die onrust. Heb vrede met wie je bent en hoe je eruit ziet: zelfacceptatie en zelfcompassie zijn de sleutelwoorden. Ga je gelukkig worden met wat je hebt, of ongelukkig over wat je niet hebt? Die keuze mag je zelf maken.

Niet meer maar minder

De basis voor rust in je hoofd is dus een heleboel dingen niet meer doen. Tevredenheid met wie en wat je bent en met wat je hebt. Je niet laten afleiden door anderen. Dat betekent ook stoppen met veel dingen doen. Tijd vrijmaken voor ontspanning betekent nog steeds een volle agenda. Vrijmaken hoeft namelijk alleen als iets vol is. Helemaal niet erg om een of meerdere avonden per week eens even niets te doen. Jij wordt er niet minder belangrijk van, maar geeft je wel meer rust. Je (echte) vrienden vinden je nog steeds leuk. De momenten dat je met ze samen bent, ben je energieker en dus waarschijnlijker leuker!

lezen-rust

Door ontspanning in je hoofd zal je lichaam zich ook meer kunnen ontspannen en zal je ook beter slapen. Dit verbeterd weer de processen in je lichaam zoals bijvoorbeeld je spijsvertering. Maar ook je algehele conditie zal daar van verbeteren. Als er rust in je hoofd is, is er ook ruimte voor nieuwe dingen. Doordat je niet meer heel de dag loopt te denken, wordt je meestal creatiever en maak je minder fouten. Ook is er weer plaats in je hoofd voor nieuwe initiatieven. Je zal weer het gevoel krijgen dat je leeft en niet meer wordt geleefd.

Het gevoel van rust

Uiteindelijk is rust is een gevoel, een stroom van energie die toegang tot je krijgt. Dat gevoel van rust vraagt oefening en een wil omdat te bereiken. Vergelijk het met professionele hulpverleners, zoals trauma-artsen. Zij zijn geoefend en getraind om hun rust te bewaren bij bijvoorbeeld een ernstig ongeluk. Ze raken niet in paniek en doen de juiste dingen om slachtoffers de beste zorg te kunnen verlenen. Juist door die rust te bewaren zijn ze veel effectiever in hun handelen.

De sensatie van echte rust is het voelen van je lichaam tot in de kern van wie je bent. Er is geen sprake meer van stress en je bent in staat tot in elke vezel van je lijf te ontspannen. DAT KAN JIJ OOK LEREN.

Zodra die rust er is, zal je ook de volgende stappen kunnen maken naar vertrouwen, kracht en inzicht. Samen zijn zij de basis ingrediënten voor een andere levensstijl. Als die rust er niet voldoende is zal het fundament waarop de rest is gebouwd ook niet stevig genoeg zijn. Vanaf het moment dat die rust er wel is ben je in staat om het leven te vertrouwen.

Vanuit Rust naar vertrouwen

Vertrouwen dat het leven de juiste dingen op je pad brengt. Er kunnen nog steeds dingen gebeuren en niet alles gaat goed. Echter vanuit rust is de manier hoe je daar mee om gaat fundamenteel veranderd. Je accepteert van wat er is en wat er gebeurd en laat het los. Kunnen er nog steeds dingen zijn die ons diep raken, bijvoorbeeld het verlies van een geliefde. Echter ben je nu instaat om te gaan met dat verdriet, i.p.v. het verdriet bepaalt hoe je daar mee om gaat.

Vertrouwen is de volgende stap als je voldoende rust hebt gevonden.Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00