vertrouwen in het leven zelf

Vertrouwen

Wat is vertrouwen en hoe werkt het? Vertrouwen is een ruim begrip dat op vele manier kan worden uitgelegd. Zoekend in een woordenboek kom je al snel 2 hoofdrichtingen tegen. Aan de ene kant gaat het op hopen dat het allemaal wel goede komt en aan kant gaat het om mensen. Is hij/zij betrouwbaar of onbetrouwbaar.


Als het gaat om vertrouwen of het allemaal wel goed komt ligt daar vaak een angst of onzekerheid aan ten grondslag. Wordt ik wel of niet ontslagen tijdens de volgende reorganisatie. Vindt ik überhaupt wel weer een nieuwe baan als ik ontslagen wordt. Je familie en vrienden zullen meestal zeggen dat het allemaal wel goed komt. En meestal komt het ook allemaal wel goed. Kijk eens naar jezelf, hoe vaak heb jij een naaste niet gerustgesteld met de woorden dat je er op kunt vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.

Vertrouwen ontbreekt door angst

Vertrouw je iemand wel of niet, daar ligt vaak ook angst aan te grondslag. Die angst kan je aangeleerd zijn tijdens je opvoeding. Hij kan ook veroorzaakt zijn door een vervelende ervaring. Situaties waar wantrouwen of iemand niet vertrouwen vaak voorkomt zijn in werk en relaties. Eenmaal een vervelende ervaring met een ander persoon en het vertrouwen is geschonden. Een geschonden vertrouwen is ook niet zomaar weer goed gemaakt.

vertrouwen hebben in elkaar

De 2 vorige alinea’s hebben een ding met elkaar gemeen. De oorzaak van wel of geen vertrouwen wordt vaak van buitenaf gevoed. Wordt je wel of niet ontslagen door je bedrijf bij een reorganisatie. Dat bepaal je niet zelf, maar wordt voor je bepaald. Of je een nieuwe baan vindt ligt voor een deel ook niet bij jezelf. Je moet natuurlijk solliciteren en goed je best doen tijdens een sollicitatiegesprek. Alleen bepaalt de andere partij of ze jou geschikt achten en of je in het bedrijf past. Hoe je met die onzekerheid omgaat, ligt helemaal aan jezelf.

Gedrag van anderen

Of je iemand wel of niet vertrouwt wordt vrijwel altijd ook veroorzaakt door het gedrag van anderen. Of dat die angst terecht is, is natuurlijk nog iets anders.

De diepere betekenis van vertrouwen ligt dus in jezelf. Jij moet zelf vertrouwen hebben dat je een nieuwe baan vindt. Maar ook in je huidige baan. Je leidinggevende kan je op een bepaalde manier behandelen, maar jij bepaalt hoe je daar mee om gaat. Als je aangeeft dat niet prettig te vinden is vaak het probleem al voor een groot deel opgelost.

Om die diepere betekenis van vertrouwen te begrijpen wordt vaak een metafoor gebruikt. Een vogel is niet bang dat de tak breekt van de boom waarin hij zit. Hij vertrouwt erop dat zijn vleugels gebruiken voldoende is om niet op de grond te vallen. Als je dus een mooi cv hebt opgebouwd weet je dat de kans op een nieuwe baan veel hoger is. Met andere woorden, je vertrouwen daarin is automatisch een stuk hoger.

Vertrouwen en angst zijn tegenpolen

Angst en vertrouwen zijn dan ook vaak elkaars tegenpolen. Veel angst betekent vaak weinig vertrouwen en omgekeerd. Een van de belangrijkste dingen om vertrouwen te blijven houden is door je angst niet de baas over je te laten spelen. Veel angst wordt ons aangepraat. Denk bijvoorbeeld aan de kranten, tijdschriften, maar ook social media. In de 2e wereldoorlog werd de Duitse bevolking angst aangepraat voor een bevolkingsgroep, de joden.

De oorzaak van alle problemen lag helemaal niet bij de Joodse bevolkingsgroep in Duitsland. Economische problemen, werden echter allemaal toegeschreven aan het Joodse deel van de Duitse bevolking. De rest is geschiedenis. Miljoenen Joden verloren hun leven in de 2e wereldoorlog. Alleen omdat de bevolking angst was aangepraat door de propagandamachine van de nazi’s. Een groot deel van de Duitse bevolking ging daar volledig in mee.

Deze angst is niet verdwenen

Dezelfde angst is er nog steeds. In de hedendaagse Westerse wereld wordt grote bevolkingsgroepen angst aangepraat . Mensen zouden hun baan verliezen door arbeidsmigranten. Angst aanpraten is dus van alle tijden. Het is aan jou hoe daar mee om te gaan. Hoe realistisch is dat? Hoeveel mensen hebben hun baan verloren hierdoor. Hoeveel mensen ken je echt? Met hoeveel van deze mensen heb je echt gesproken? Waar het dus om gaat is die angst geen ruimte te geven. Ook voor jou is er een baan/plek in de samenleving.

vertrouwen dat je niet zal vallen

Op deze pagina gaat het tot dusver vooral over grote thema’s rondom vertrouwen, zoals je relatie en je baan. Vertrouwen, of het gebrek daaraan komt op alle niveaus voor. Hoeveel mensen zijn bang om een koopje mis te lopen in de uitverkoop bij een winkel. Bewust, of onbewust. De marketing machine van veel grote bedrijven speelt daar handig op in. Alleen vandaag is jouw favoriete mobiele telefoon te krijgen met 20% korting. Heb je vertrouwen in jezelf dat ook zonder die nieuwe telefoon het leven nog steeds geweldig kan zijn?

Rust is de basis

Vertrouwen ontbreekt ook vaak als er geen rust in je is. Met name de diepere betekenis van rust, rust in je hoofd. Rust is een belangrijke, zo niet de belangrijkste factor voor het ontwikkelen van vertrouwen. Zorgt een dramatisch artikel in de krant over de opwarming van de aarde bij jou voor onrust? Als het voor onrust zorgt is er vrijwel zeker ook geen vertrouwen. Het gaat hier niet om vertrouwen of opwarming van de aarde wel of niet waar is? Het gaat om het vertrouwen dat we dit als mensheid op kunnen lossen. Als iedereen zijn/haar steentje bijdraagt kunnen we dit prima het hoofd bieden.

Zelfvertrouwen voor wat het je pad brengt

Vertrouwen betekent niet hetzelfde als dat er nooit geen problemen meer op je pad komen. Het universum brengt ook vaak dingen op je levenspad om ervan te leren. Als je in een relatie zit waar meer ruzie is dan liefde, is vertrouwen ook belangrijk. Vertrouwen dat je de oplossing zelf in je eigen handen hebt. Je kan een relatie verbreken. Alleen is dat verbreken heel moeilijk omdat je bang voor het onbekende, voor eenzaamheid, enz. Soms moet je er ook vertrouwen dat die vervelende dingen op je pad komen om ervan te leren. Door ervan te leren wordt je ook sterker. Het geeft je een heleboel levenservaring. Levenservaring voor dit leven, maar misschien ook wel voor een volgend leven. Het universum is ook voor jou aan het werk.

Dat betekent overigens niet dat je maar achterover kan gaan zitten en alles aan het universum over kan laten. Het universum is een helpende kracht, maar zeker geen drijvende kracht.

Zie het als een zeilboot op volle zee. Het is aan jouw om de koers en richting te bepalen. Het universum is de wind die zorgt dat je ook werkelijk gaat komen waar je naar toe wil. Het heeft geen enkele zin om je bezig te houden met de wind. Jij bepaalt niet hoe de wind waait. Wat jij wel kan doen is optimaal voorbereid zijn op de wind. De wind gaat komen, altijd en overal. Er zijn dagen dat het niet waait, maar er komt een moment dat de wind weer opsteekt. Op dat moment moet je optimaal voorbereidt zijn. Je koers en richting moet je dan al uitgestippeld hebben. Alleen nog maar zeilen op en varen maar. Het zal je opvallen dat als je goed voorbereidt bent, de wind vaker voor jou in de goed hoek staat.

Vertrouwen op het universum

Vertrouwen op het universum betekent dus dat je zelf actie dient te ondernemen en dat het universum zorgt dat de juiste dingen op je pad komen. Je weet pas wat echt geluk is, als je ook echt ongelukkig bent geweest. Je weet pas wat een gelukkige relatie is, als je ook ooit in een ongelukkige hebt gezeten. Vandaar dat het universum dus dat ook op je pad brengt. Om je uiteindelijk echt te laten beseffen wat geluk is. Als je dat begrijpt en aanvaardt is er een gezonde dosis vertrouwen in je ontstaan. Kortom soms lijkt het dat het universum alleen maar vervelende dingen en ellende op je pad brengt. Alleen is de vraag of dat ook wel zo is. Vertrouw erop dat dat beetje ellende een opmaat is naar succes.

Vertrouwen zit ook verborgen in intuïtie. Hoe vaak voelde je zelf al niet aan wat de beste keuze was. Alleen zocht je nog bevestiging bij familie en vrienden. Zie het als angst om het verkeerde te doen. Die eerste ingeving of gedachte leidt dus ook vaak naar de juiste oplossing of keuze toe. Vaak weet je dus zelf wel dat je je relatie of je baan beter kan beëindigen. Alleen is er nog die angst waardoor je bevestiging zoekt.

Stoppen is ruimte maken

Pas als je stop met die relatie is er ruimte voor geluk met een nieuwe partner. Maar wat hier staat betekent niet dat je meteen je relatie maar moet beëindigen. Misschien is het wel beter om aan je relatie te gaan werken en proberen alle problemen op te lossen. Als dat lukt voelt dat ook als een overwinning. Het is dus goed om jezelf de vraag te stellen, wat dien ik hiervan te leren. Wat is de beste oplossing. Je kan erop vertrouwen dat het universum, via je intuïtie de juiste antwoorden gaat geven.

Probeer angst te mijden

Als angst een belangrijke barrière is voor het bouwen van vertrouwen, kan je dat maar beter zoveel mogelijk angst mijden. Zorg dus dat je je ook gaat omringen met gelijkgestemden. Mensen die ook willen bouwen aan vertrouwen. Dat betekent niet dat je de andere weg mag duwen. Zorg er alleen voor dat je jezelf niet laat meeslepen in hun angst en drama. Blijf rustig en stel vast dat ze angst zoeken. Ze gaan dan zelfs zonder dat ze dat zelf beseffen meehelpen aan jouw vertrouwen. Omdat jij het gaat herkennen en je niet mee laat slepen. Datzelfde geld voor media. Zorg ervoor dat je je niet laat meeslepen door sensatiebeluste media, die inspelen op angst.

Daarom is het ook een goede oefening voor je eigen vertrouwen. Lees een sensatiestuk in de krant en laat je niet meeslepen, maar blijf rustig.

Wees ook beducht op het feit dat dingen niet in een keer lukken. Als iets niet lukt, ben dan niet meteen boos op mezelf. De gedachte dat je geen superman bent, lucht dan al heel erg op. Als je het dan de volgende dag nog een keer probeert lukt het ineens wel. Net als een baby die wil leren lopen. De baby valt honderden keren om, maar het wordt niet boos op zichzelf. Het heeft het vertrouwen dat hij/zij ooit zal leren lopen. Vertrouwen hebben dat je iets kunt en dat het gaat lukken is al het halve werk.

vertrouwen dat je kan leren lopen

Vraag het universum om hulp

Vertrouwen is het gevoel in je dat het allemaal goed komt. Ook al zijn dat dus niet altijd de prettige dingen in je leven. Heb vertrouwen dat het universum ook voor jou de juiste goede dingen in de zin heeft. Het universum wil je alles geven, maar pas dan als je erom vraagt in de vorm van vertrouwen. Je zal zien dat ook voor jou het universum de juiste dingen op jouw pad zal brengen. Vertrouw daar maar op.

Het betekent dus niet dat jouw niets vervelends kan overkomen, maar de manier hoe je daar mee om gaat is bepalend. Dat geldt voor vertrouwen, maar ook voor de eerste hoeksteen: rust. Als er een voldoende basis is voor rust en vertrouwen zal je zien dat er zich ook kracht in je gaat ontwikkelen.Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00